Telebranchen hæver investeringsniveauet endnu en gang

12-07-2023

Telebranchen har fart på at sikre danskerne en god internet- og mobildækning. Branchens høje investeringer runder nu 11 mia. kr., som er gået til udrulning og opgradering af både mobil- og fastnettet. Det viser de nye ”Økonomiske Nøgletal for Telebranchen” fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI)

fiber

Den danske telebranches høje investeringsniveau fra 2020 og 2021 fortsætter ind i 2022. Den samlede branche investerede for mere end 11 mia. kr. i 2022, hvilket er det højeste niveau i 20 år. Det viser den nye statistik ”Økonomiske Nøgletal for telebranchen – 2022”, som er udarbejdet af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).

investeringer af telebranchen

Investeringerne er blandt andet foretaget i forbindelse med den fortsatte udrulning af hurtigt fastnetbredbånd, som i daglig tale også kaldes internet. Her viser nye tal på SDFI’s Tjekditnet.dk, at 97,5 pct. af alle boliger og virksomheder i Danmark nu har adgang til hurtigt internet på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.

Opgradering til 5G

Ca. 2,1 mia. af investeringerne er foretaget i mobilnettet. Her steg investeringerne med ca. 200 mio. kr. fra 2021 til 2022. Det skyldes mobilselskabernes fortsatte udbygning og opgradering af mobilnetværket til 5G. Med 5G på din mobiltelefon har du mulighed for høje hastigheder til fx at se nyheder eller tv-serier, når du er på farten. De høje hastigheder kan også bruges i et mobilt bredbåndsabonnement. Det kan være, at en husstands behov kan dækkes med et mobilt bredbåndsabonnement i stedet for et fastnetabonnement.

tjekditnet.dk kan du få et overblik over både mobil- og fastnetbredbåndsdækningen på din adresse.

Godt nyt for boligejerne

At telebranchens investeringsniveau fortsat er stigende er godt nyt for de boligejere, som mangler god internetdækning. Hvis en ejendom mangler et velfungerende internet, kan det få betydning, når ejendommen en dag skal sælges – både hvad angår salgspris og -tid. Det viser en nyere undersøgelse fra SDFI og Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).

Det resultat overrasker ikke boligøkonom Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter:

”Vi kan allerede se, at afstand til fysisk infrastruktur har betydning for salgspriser, så det kommer ikke bag på mig, at ejendomsmæglerne peger på, at manglende adgang til den digitale infrastruktur har betydning for salgspris- og tid. Jeg forventer, at det kun vil få endnu større betydning de næste par år. Hvis der ikke er god dækning, kan boligejere få svært ved at sælge deres bolig. Derfor er det afgørende, at adresser uden internet kobles på.”

Dyk ned i flere økonomiske nøgletal

Er du nysgerrig på at vide mere om fx telebranchens samlede omsætning på mobilmarkedet eller hvor mange fuldtidsansatte, der er beskæftiget i branchen i Danmark, kan du dykke ned i disse og mange flere økonomiske nøgletal om telebranchen på Tal på teleområdet (sdfi.dk).

 

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent