Gode ideer kan sætte data i spil

Det kræver ikke nødvendigvis et stort set up for at komme i gang med at bruge data. Enkeltmandsvirksomheden GeoSite har siden 2009 brugt data fra SDFI til at lave et væld af forskellige løsninger

Marts 2023

En slags virtuel caddie til golfspillere, en app til vedligeholdelse af vejrabatter eller nem adgang til ledningsoplysninger. Det er blot nogle af de produkter, som virksomheden GeoSite har udviklet til sine kunder gennem årene.

Virksomheden er et bevis på, at man sagtens kan få skabt meget værdi med data, hvis bare man har gode ideer:

”Det var jo egentlig bare et forsøg på at gøre tingene lidt smart og udnytte de åbne data, som begyndte at være til rådighed dengang,” siger Ove Lindholt Hansen, der ejer GeoSite.

Virksomheden udviklede i starten it-løsninger til GIS-branchen. Det kunne fx være værktøjer til at sætte husnumre på digitale kort.

”Det er selvfølgelig svært at konkurrere med store virksomheder, men så har vi fundet nogle helt specifikke ting, som vi kunne bidrage med,” siger Ove Lindholt Hansen.

I fuld gang med Datafordeleren

Da GeoSite blev etableret var der ikke noget, der hed Datafordeleren, og de data, som senere blev til grunddata, skulle derfor hentes mange forskellige steder. Derfor har virksomheden også oplevet på egen krop, hvad det har betydet at få samlet grunddata et sted:

”Hvis vi ikke havde adgang til data på Datafordeleren, så ville der være mange ting, som vi slet ikke ville lave,” siger Ove Lindholt Hansen, der ikke har haft de store udfordringer med at hente data fra Datafordeleren:

”Det var ikke så svært. Det er moderne at brokke sig, men det er et kæmpe fremskridt, at man kan gå ind ét sted og få alle data. At der så er nogle forskellige formater, kan jeg sagtens leve med. Det er godt, og det har været nemt at komme i gang med.”

GeoSite bruger stort set alle data fra Datafordeleren, blandt andet BBR, CVR, ejerfortegnelsen, Matrikelkort og geografiske kort.

Hjælper entreprenører med digitale ledningsoplysninger

Lige for tiden er det dog ikke Datafordeleren, som er i fokus i GeoSite, men derimod Ledningsejerregistret (LER) og den igangværende digitalisering af ledningsoplysninger.

Her har virksomheden fundet en niche, hvor man udvikler løsninger til mobiler og tablets, som gør det muligt for fx entreprenører hurtigt at få adgang til relevante ledningsoplysninger:

”Selv om ledningsoplysningerne er blevet digitaliseret, så skal man stadig lave en del sorteringsarbejde. Med vores løsning kan entreprenørerne reducere deres forberedelsestid og reducere graveskader,” siger Ove Lindholt Hansen

 LER er i gang med en større opgradering, og til sommer skal alle ledningsejere have digitalisereret deres ledningsoplysninger.

 

Anvenderhistorier

Anvenderhistorierne er historier om virksomheder, myndigheder eller organisationer, som bruger data til at løse en opgave eller lave et produkt.

Formålet er at inspirere andre potentielle anvendere til at bruge data, som kan bidrage til at skabe værdi i samfundet.

Find flere anvenderhistorier

det er et kæmpe fremskridt, at man kan gå ind ét sted og få alle data. At der så er nogle forskellige formater, kan jeg sagtens leve med. Det er godt, og det har været nemt at komme i gang med.

Ove Lindholt Hansen, Ejer af GeoSite