Den digitale infrastruktur lokker tyskerne til Danmark

07-08-2023

Danmark er en populær destination hos vores naboer mod syd. Det er ikke kun de lyse sommernætter og brede sandstrande, der lokker. Internetdækningen spiller også en stor rolle

sommerhus

Turistsæsonen er over os, og særligt de tyske turister er strømmet til Danmark denne sommer. ifølge Danmarks Statistik står tyskerne for 63 procent af alle udenlandske overnatninger i Danmark. Nogle tyskere vælger tilmed at flytte permanent til Danmark.

Det er der mange gode grunde til, men en af de måske mindre åbenlyse er, at vi i Danmark har en rigtig god internetdækning, som vores tyske naboer ikke nødvendigvis har i hjemlandet.  

EDC Poul Erik Bech i Rødekro annoncerer danske boliger til salg på det tyske marked. Partner, ejendomsmægler, valuar og købermægler, Brian Diemer-Marcussen, kan genkende de tyske kunders ønske og krav til en god internetforbindelse.

”Flere af vores tyske købere er meget opmærksomme på, om der er den nødvendige internetforbindelse i boligen, som de overvejer at købe. Hvis det ikke er tilfældet, kan boliger blive fravalgt, for de tyske købere vil ofte fortsætte med at arbejde i Tyskland men fra kontoret i hjemmet i Danmark. Flere af de tyske købere er også selvstændige og derfor afhængige af at kunne udføre arbejde via internettet fra deres nye bopæl i Danmark. Derfor er det en forudsætning, at internetforbindelsen er stabil og velfungerende.”

Forbindelsen skal være god i sommerhuset

Samme tendens opleves, når tyske turister lejer sommerhuse i Danmark. Brian Madsen, direktør i Feriepartner Hvide Sande-Søndervig, som udlejer sommerhuse, oplever også, at internetforbindelsen er et vigtigt kriterie for de tyske sommerhusgæster.

”Vi oplever, at manglende adgang til velfungerende internet betyder fravalg af udlejningssommerhuse. Ikke mindst fra vores tyske gæster. Vi har tyske gæster, som lejer sommerhuse i kortere og længere perioder. Jo længere en udlejning desto større er behovet typisk for en god internetforbindelse, fordi gæsterne sjældent kan undvære at være på nettet i 2-3 uger. Vi oplever også, at tyske gæster lejer et sommerhus i en lang periode for at arbejde fra distancen og samtidig nyde den natur, som vores lokalområde kan tilbyde.”

Vigtigt ved køb og salg af bolig

At en velfungerende internetforbindelse er nødvendig ved køb og salg af bolig kan genkendes af de danske ejendomsmæglere. En ny undersøgelse fra Styrelsen fra Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) og Dansk Ejendomsmæglerforening viser, at adgang til en velfungerende internetforbindelse har betydning for boligkøberes valg af bolig – og at manglende adgang kan have negative konsekvenser for salgspris- og tiden. 87 pct. af ejendomsmæglerne peger på, at adgang til velfungerende internet har betydning for boligkøberens valg af bolig.

Hjælp at hente

Mens cirka 60 procent af tyskerne har adgang til en lynhurtig internetforbindelse med såkaldte gigabit-hastigheder, gælder det for mere end ni ud af ti danskere. Der er dog fortsat også adresser spredt i hele Danmark, som ikke har adgang til hurtigt internet.

Hvis du er en af de danskere, som endnu ikke har adgang til et velfungerende internet, kan der være hjælp at hente.

Det kan fx være en god idé at hoppe med på vognen, hvis et teleselskab har planlagt at udrulle hurtigere internet til din adresse. Manglende adgang kan som nævnt have betydning for et fremtidigt salg af din bolig.

Derudover er det muligt at søge om tilskud fra statens bredbåndspulje, hvis du er blandt de danskere med dårlig dækning.

”Bredbåndspuljen er åben for ansøgninger. Vi har medarbejdere klar til at vejlede om, hvordan man kommer videre med sin ansøgning. Så man er mere end velkommen til at ringe eller skrive til os for at få sparring," siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Læs mere om bredbåndspuljen.

På SDFI’s Tjekditnet.dk kan du danne et overblik over mulighederne for internet på din adresse.

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent