drone i solnedgang

Use cases

I SANT indsamler vi viden om forskellige use cases, hvor der anvendes nye teknologier i opgaveløsning, og som er baseret på teleinfrastruktur som fx 5G. Disse use cases skal ses som inspiration til, hvad der kan lade sig gøre, når der anvendes ny teknologi i forskellige sektorer inden for alt fra grøn omstilling, sundhedssektoren, landbrug og transport.

Viden om use cases indsamler vi både på vores studieture i ind- og udland samt gennem vores samarbejde med interessenter og via pressen. Vi vil løbende opdatere oversigten over use cases. Men kender du eller din virksomhed til en use case, som du gerne ser fremgår af vores hjemmeside, kan du kontakte sekretariatet på sant@sdfi.dk.

cigaretskod

Dansk robot frelser mennesker fra skodjobs

I podcasten Techtopia, afsnit 254, aflægges der besøg hos Capra Robotics. De har udviklet en robot, der kan støvsuge cigaretskodder på gaden, flytte kasser på et lager eller skrubbe tyggegummiklatter af fortovet.

Stifter af Capra Robotics, Mads Bendt, har en innovativ fantasi, og Niels Jul Jacobsen, tidl. direktør MiR Robots, har sat sig i direktørstolen hos Capra Robotics.

 

Lyt til podcasten om Capra Robotics her:

Techtopia 254: Dansk robot frelser mennesker fra skodjobs

ambulance

Mobilnet skal redde flere patienter med slagtilfælde

Sjællands Universitetshospital er i gang med at undersøge, hvorvidt behandlingen af slagtilfælde kan starte allerede i ambulancen, hvis der kan sendes scanningsbilleder direkte fra ambulance til hospital.

Det kræver en stærk og stabil netforbindelse, og Region Sjælland vil derfor teste forbindelsen rundt om i regionen, da hurtig opstart af behandling kan redde flere patienter.

Testen er et led i et forskningsprojekt, som Sjællands Universitetshospital står i spidsen for. Projektet er støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Undersøger mobilnetværk for at redde flere patienter

hjemmeundervisning

5G og avanceret robotteknologi kan bane vej for bedre fjernundervisning af skoleelever

Robotten “Fable” fra Shape Robotics har foruden hjul også en smartphone monteret og kan styres fra distancen, så elever, der ikke kan være fysisk til stede, har mulighed for at interagere med klassekammerater i undervisningen og i frikvarteret. 

Pressemeddelse om 5G og avanceret robotteknologi

præcisionslandbrug

Første 5G-forsøg i åbent landskab giver viden om teknologien muligheder for fremtidens landbrug

Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har udført et forsøg i samarbejde med Aabenraa Kommune og Padborg Transportcenter samt med sparring fra TDC NET’s og Ericssons fælles 5G Innovation hub, der indgår i EU-projektet ’Internet of Food and Farm 2020’, hvor man i et område omkring Padborg for første gang i Danmark har testet 5G i et åbent landskab.

En almindelig traktor blev koblet op på 5G-nettet, og mens maskinen var i drift, blev nettets hastighed, responstid og stabilitet udfordret og målt. Forskerne kan konkludere, at der på sigt er mange reelle muligheder for anvendelse af 5G til fremtidens intelligente landbrug.

Pressemeddelse om 5G-forsøg i åbent landskab

Mobil robot koblet til 5G for første gang i Europa – baner vej for nye brugsscenarier

Teknologisk Institut har koblet robotten ”Spot” fra Boston Dynamics på 5G-netværket, så den kan styres udendørs. Når man kobler de kendte teknologier som droner og mobile robotter til 5G-nettet, kan de løse nye, mere krævende opgaver og på den måde levere øget værdi.

5G-nettet åbner muligheder for, at robotter i fremtiden kan aflaste fx redningsmandskab, budbringere og sikkerhedspersonale m.fl.

Pressemeddelelse om mobil robot koblet til 5G

Ericsson partners to optimize drone operations for Danish businesses

Ericsson, TDC NET, Relatel og TDC Erhverv skal i et samarbejde udvikle og optimere drone-forbindelser, fjernkommando og –styring samt videostreaming.

Ericsson Drone Mobility (EDM) gør det muligt at flyve sikkert ”Beyond Visual Line-Of-Sight”. EDM er en cloud-baseret platform, der muliggør sikker og effektiv droneflyvning ved at gøre brug af Telecom Network Intelligence. Myndighederne kan fx få automatisk besked, når en droneoperatør planlægger en mission, og den præcise rute kan deles med dem.

Nyhed om optimering af dronebrug for danske virksomheder

TDC Erhverv indgår dronesamarbejde med Falck

Falck og TDC Erhverv har indgået et samarbejde om droner. Falck skal bruge TDC’s 5G-net til at styre sine fremtidige droner. Falck vil i projektet fragte medicin og blodprøver ved hjælp af droner.

Formålet med projektet er at mindske afstanden mellem landets hospitaler og nedbringe den livsvigtige tid, det tager at indhente prøvesvar.

Artikel om dronesamarbejde mellem Falck og TDC Erhverv

hjertestarter

Hjertestarter-drone flyer ud til folk med hjertestop

Region Nordjylland og Region Hovedstaden har i samarbejde med svenske Everdrone AB og Karolinska Instituttet igangsat et droneprojekt, hvor droner skal flyve ud med hjertestartere til folk med hjertestop.

 Droneprojektet skal vise, at dronerne kan flyve ud og levere en hjertestarter. Det kan være en løsning til de områder, som tidligere har været svære at få hjælp ud til.

 Se den første drone, der leverer en hjertestarter ved dit dørtrin