Forbrugerne har aldrig været bedre stillet, når de skal vælge internet

09-07-2024

Danskernes muligheder for at få hurtigt internet er mange efter, at teleselskaberne har haft travlt med udrulningen de seneste år. Det viser Bredbåndskortlægningen 2024, som er blevet offentliggjort af Styrelsen for Dataforsyning og infrastruktur (SDFI)

Der er fuld fart på internetforbindelserne i Danmark, og danskerne skal derfor ikke være bekymrede for, om forbindelsen vil skratte, når der games, streames eller hjemmearbejdes. 98,8 pct. af alle boliger og virksomheder har nemlig adgang til en hurtig internetforbindelse med en downloadhastighed på mindst 100 Mbit/s og 30 Mbit/s upload. 96,7 pct. af alle boliger og virksomheder har tilmed adgang til såkaldte gigabit-hastigheder, som er endnu hurtigere.

”Danmark er et ambitiøst land på digitaliseringsområdet. For at indfri ambitionerne er danskernes adgang til internettet helt afgørende. Det er derfor glædeligt, at vi efterhånden har fået alle med på den digitale motorvej,” siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).

Flere teknologier at vælge imellem

Når danskerne skal vælge internetabonnement, har nærmest alle flere valgmuligheder for at få hurtigt internet – enten via fiber, kabel-tv, fast trådløst eller mobilt bredbånd. Særligt på mobilt bredbånd er der sket en stor udvikling de sidste par år. Der er blevet investeret store summer i en landsdækkende udrulning af 5G, som gør det muligt at få høje hastigheder på de mobile forbindelser. Det giver ikke kun hurtigere hastighed på mobiltelefonen, men også flere muligheder for hurtigt internet i hjemmet via en 5G router.

Det er gode nyheder i en tid, hvor det gamle kobbernetværk – som i en menneskealder også er blevet brugt til at levere fastnettelefoni – står over for en lukning, og hvor flere danskere skal vælge et nyt internetabonnement.

”De nye tal viser, at danskerne har mange muligheder for at få adgang til internettet. Den viden er essentiel, nu hvor det gamle kobbernetværk lukkes i de kommende år. Danskerne er heldigvis godt stillet med gode tilbud at vælge imellem,” siger Rikke Hougaard Zeberg.

Udover mobile forbindelser, som kan bruges i hjemmet, er der andre teknologier, der kan komme i spil. Bredbåndskortlægningen viser, at 88 pct. af danskerne kan vælge et abonnement via en fiberforbindelse. 54 pct. kan desuden vælge et abonnement via stikket, som også kan bruges til kabel-tv. Endelig har knapt 8 pct. adgang til en såkaldt fast trådløs internetforbindelse.

Dine muligheder for hurtigt bredbånd

Hvis din internetforbindelse via det gamle telefonstik (kobbernet) er varslet lukket, eller hvis du af en anden årsag er på jagt efter en ny internetforbindelse, er SDFI’s Tjekditnet.dk et besøg værd. På tjekditnet.dk kan du få overblik over dine muligheder for hurtigt bredbånd på hjemmeadressen.

Alle resultaterne fra Bredbåndskortlægningen 2024 findes også på tjekditnet.dk – både nationalt, lokalt og på adresseniveau. Der er også mulighed for at downloade data fra kortlægningen.

Har du en dårlig forbindelse?

Er du en af de danskere, som endnu ikke har adgang til hurtigt bredbånd, kan der være hjælp at hente. Fx kan det være en god idé at hoppe med på vognen, hvis et teleselskab har planlagt at udrulle til din adresse.

Du kan også være en af dem, som har mulighed for at søge om tilskud til udrulning fra statens bredbåndspulje. Det kan du se på bredbåndskortet på bredbaandspulje.sdfi.dk.

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent