Den Digitale Undergrund vinder Grunddataprisen

25-10-2023

Virksomheden LE34 har i dag modtaget Grunddataprisen 2023 for projektet Den Digitale Undergrund. Grunddataprisen går til en privat virksomhed, som formår at skabe samfundsmæssig værdi med grunddata

grunddataprisen

Det blev LE34, som løb med årets Grunddatapris, der i dag blev uddelt på konferencen Danmarks Data, som afholdes af IT-Branchen og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

LE34 har fået Grunddataprisen for projektet Den Digitale Undergrund, som ved at kombinere offentlige og private data i nyskabende samarbejdsmodeller og med ny teknologi som AI og AR skaber et bedre datagrundlag for den underjordiske infrastruktur og gør det usynlige synligt for de professionelle aktører.

Projektet skaber værdi for kunderne og samfundet ved blandt andet at reducere risikoen for skader under gravearbejde.

”Den Digitale Undergrund har potentialet til at blive et redskab for digitaliseringen af en hel sektor. LE34 har formået at bruge ny teknologi med blandt andet kunstig intelligens (AI) og Augmented Reality (AR) til at bygge oven på et eksisterende offentligt register for at skabe yderligere værdi, og det er derfor, at de får prisen, i skarp konkurrence med de to andre nominerede virksomheder,” siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).  

Det er SDFI, som har indstiftet Grunddataprisen, som bliver uddelt årligt. En jury bestående af Natasha Friis Saxberg (administrerende direktør, IT-Branchen), Pernille Kræmmergaard (direktør, Digitaliseringsinstituttet) og Rikke Hougaard Zeberg har udpeget vinderen.

De nominerede projekter er vurderet på tre kriterier: Innovation, Potentiale og Værdi.

Den Digitale Undergrund

Den Digitale Undergrund er en fælles platform til deling af 3D-data af ledninger i jorden som supplement til forståelse af Ledningsejerregisteret.

Et detaljeret kendskab til den underjordiske infrastruktur effektiviserer traditionelle arbejdsgange gennem avanceret teknologi med blandt andet kunstig intelligens (AI) og Augmented Reality (AR) baseret på anvendelsen af mobiltelefoner i stedet for dyrt opmålingsudstyr.

Den digitale undergrund er støttet gennem puljen til samarbejdsprojekter ved DigitalLead. DigitalLead er Danmarks nationale klynge for digitale teknologier. Projektet er etableret i et samarbejde mellem LE34, Aalborg Universitet og en række forsyningsselskaber og entreprenører.

LE34 anvender en ny, kompleks teknologi med blandt andet kunstig intelligens (AI) og Augmented Reality (AR) og benytter nye samarbejdsmodeller mellem det private og det offentlige. Dette giver en dybere forståelse af ledningers placering under jorden, så man undgår graveskader. Løsningen understøtter samtidig den grønne dagsorden, fordi den øger effektiviteten i anlægsarbejdet.

Stærke nominerede

Udover LE34 var to andre virksomheder nomineret.

Virksomheden MAP Group var nomineret med projektet Negate, der er et værktøj i kampen mod økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering ved brug af offentlige data, blandt andet grunddata.

Den sidste nominerede var ejendom.com. Ved at bruge blandt andet grunddata har Ejendom.com udviklet en digital platform, som automatisk hjælper med at udarbejde tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner af ejendomme i Danmark.

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent

Grunddataprisen

Grunddataprisen er en pris, der bliver uddelt af IT-branchen og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Formålet er at sætte fokus på private virksomheders brug af grunddata i digitale løsninger.

Selve prisen er udformet i bornholmsk granit som et symbol på, at grunddata udgør fundamentet for den digitale omstilling i Danmark.

Der bliver hver måned foretaget mere end 1,4 mia. kald til grunddata på Datafordeleren.

Danmarks Data

Grunddataprisen bliver uddelt på IT-Branchens og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur konference Danmarks Data.

Konferencen stiller skarpt på, hvordan vi med en strategisk indsats kan understøtte, at Danmarks data skaber et godt fundament for udvikling af nye innovative løsninger.