Find historiske landkort fra, da ruder konge var knægt

12-05-2023

Er du historiker, slægtsforsker eller vil du bare gerne se, hvordan hjemstavnen så ud i gamle dage, så kan du finde gamle kort på historiskekort.dk

Historiskekort.dk er en web-app, som indeholder omkring 100.000 forskellige kort, der daterer sig helt tilbage til 1600-tallet og løber frem til 2000.

Kort og fotos kommer fra det analoge kortarkiv, som gennem mange år er opbygget af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, Geodatastyrelsen, Kort- og Matrikelstyrelsen, Geodætisk Institut og andre tidligere institutioner. Materialet er digitaliseret løbende igennem de senere år.

I tilgift til de mange kort indeholder historiskekort.dk også ca. 100.000 ældre luftfotos, der stammer fra årene 1930-1957 og primært dækker Danmark og Grønland.

Nu kan du også bruge mobilen

Historiskekort.dk er netop blevet opdateret, så du nu også kan bruge den på mobile enheder. Så hvis du fx er på tur til Dybbøl Mølle og gerne vil se, hvordan der så ud i 1864, så fisker du bare mobilen op ad lommen.

Med den nylige opdatering er brugervenligheden også forbedret.

De mange historiske kort dækker over både nuværende og tidligere danske områder. Der er tale om kort, som generelt har en meget høj kvalitet, og særligt nogle af de ældre kort, som blev tegnet i hånden, er meget flotte.

Der er dog ikke tale om komplette kortværk, så der kan have eksisteret versioner af kort, som ikke kan findes.

Der er knyttet metadata, som fx område og målestok, til alle kort og flyfotos, så man kan søge efter specifikke kort, men da der er tale om et gammelt arkiv, så kan der være fejl og uoverensstemmelser i måden, som data er beskrevet på gennem tiden.

 

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent