Nu gør vi det endnu nemmere at se og bruge skråfotos

16-01-2023

I dag lancerer Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur en ny skråfotoviser og et tilhørende API, som gør det nemmere både at se og bruge skråfotos

Siden lanceringen af skråfotos i 2019 har de mange fotos taget på skrå fra alle verdenshjørner været meget populære, og de er blevet brugt i mange sammenhænge af både offentlige myndigheder og private virksomheder.

Skråfotos bliver produceret som frie data, som alle har adgang til at bruge, og derfor er det naturligvis målet, at så mange som muligt får glæde af dem. Det skal en ny skråfotoviser og et nyt API hjælpe med.

”Skråfotos bliver anvendt i mange forskellige sammenhænge, men vi mener stadig, at der mange uudnyttede muligheder for at bruge skråfotos. Med den nye skråfotosviser og ikke mindst det tilhørende API, så vil vi gøre det endnu nemmere for brugere at bruge skråfotos til lige præcis deres behov,” siger Søren Beltofte, vicedirektør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Mere intuitiv skråfotoviser

Først og fremmest bliver det nemmere at bruge skråfotoviseren. Opsætningen og designet er blevet opdateret, så det er blevet mere intuitivt at navigere i løsningen. Samtidig er den tekniske del af skråfotoviseren også blevet moderniseret, hvilket gerne skulle resultere i en mere smidig og gnidningsfri brugeroplevelse.

I forbindelse med udviklingen af den nye skråfotoviser har Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur inddraget de input, som anvenderne har givet ved en tidligere brugerundersøgelse.

API gør det nemmere for professionelle brugere

I den tidligere løsning var API’et og selve skråfotoviseren integreret, hvilket gjorde det besværligt for professionelle brugere, som gerne vil arbejde med store mængder af skråfotos.

Nu er server og klient skilt ad, og professionelle kan nu integrere API’et og tilgå serveren direkte i deres egne løsninger. Det er forhåbningen, at dette vil udbrede anvendelsen af skråfotos endnu mere.

Overraskende anvendelser

Skråfotos er oprindeligt udviklet som et redskab for skattemyndighederne, men efter lanceringen i 2019 har det vist sig, at anvendelsen af skråfotos er langt bredere.

Blandt andet har mange private virksomheder haft stor glæde af dem. Det gælder fx skadedyrsbekæmpere, vinduespudsere og håndværksfirmaer, som har nydt godt af, at man kan få et bedre overblik over en bygning med skråfotos. Det har sparet mange ture i marken, når virksomhederne har skulle byde ind på en opgave.

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent