Udrulningen af hurtigt bredbånd buldrer afsted

18-07-2022

Telebranchens investeringer i udrulning og opgradering af digital infrastruktur fortsætter med at stige og har i 2021 nået et nyt rekordhøjt niveau. Investeringerne afspejler sig i den nye bredbåndskortlægning 2022, som viser, at der fortsat er fuld fart på bredbåndsudrulningen

Danmark er i den absolutte verdenselite, når det handler om at sikre virksomheder og borgere adgang til hurtig og stabil digital infrastruktur. Det skyldes i overvejende grad telebranchens fortsat høje – og stigende – investeringer i udbygning og opgradering af mobilnetværket og fastnetbredbånd. Det viser bredbåndskortlægningen 2022 og De økonomiske nøgletal for telebranchen 2021, som Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) netop har offentliggjort.

Store investeringer i fastnet- og mobilt bredbånd

Telebranchens investeringer udgjorde i 2021 ca. 10,8 mia. kr., hvilket er en stigning på ca. 500 mio. kr. siden 2020. En stor del af investeringerne er gået til opgradering af mobilnetværket fra 4G til 5G. Det betyder, at danskere på farten får endnu bedre mulighed for at være online og løse opgaver, der tidligere forudsatte en fastnetforbindelse.

I 2021 har der fortsat være store investeringer i udrulningen af hurtigt fastnetbredbånd. Det betyder, at det på landsplan nu er mindre end 70.000 bolig- og virksomhedsadresser, der fortsat ikke har adgang til 100/30 Mbit/s. Vi er med andre ord på vej mod dækning med høje hastigheder til næsten alle danske bolig- og virksomhedsadresser.

Sommerhusområdernes dækningsgrad er eksploderet

Coronakrisen har vendt op og ned på mange danskeres behov for hjemmearbejde og rejselyst inden for landets grænser. Det betyder i mange tilfælde, at en hurtig bredbåndsforbindelse til streaming, videomøder og arbejde med store datamængder har fået større betydning i danskernes sommerhuse. Det ses tydeligt i dækningsgraden for hurtigt bredbånd i sommerhusene, som er steget betydeligt fra ca. 73 pct. i 2020 til ca. 92 pct. i 2022.

Bredbåndskortlægningen på Tjekditnet.dk

På hjemmesiden www.tjekditnet.dk er det muligt at finde alle resultater fra bredbåndskortlægningen 2022 – både nationalt, lokalt samt på adresseniveau. Forbrugere kan finde navne på de teleselskaber, som udbyder bredbånd på hjemmeadressen – og virksomheder og andre interesserede tilbydes adgang til mange interessante data om bredbåndsdækningen.

Økonomiske Nøgletal for Telebranchen 2021

Foruden telebranchens samlede investeringer for 2021, indsamles telebranchens samlede omsætning samt en fordeling på fastnettelefoni, mobil, internet, tv-distribution og øvrig omsætning. Selskabernes resultat før finansielle poster og skat samt antal fuldtidsansatte i branchen indgår også i de netop offentliggjorte økonomiske nøgletal. Der kan dykkes mere ned i de forskellige nøgletal på Tal på teleområdet (sdfi.dk).

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent
Laura Møller Nielsen
Fuldmægtig