Nu kan du få adgang til mange tusinde historiske kort

01-11-2021

På Historiske Kort kan du få adgang til kort helt tilbage fra 1600-tallet og frem til 2000.

I dag lancerer Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering en webapp, som giver adgang til ca. 100.000 historiske kort og omkring 100.000 ældre flyfotos.

Kort og fotos kommer fra det analoge kortarkiv, som gennem mange år er opbygget af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Geodatastyrelsen, Kort- og Matrikelstyrelsen, Geodætisk Institut og andre tidligere institutioner.

Materialet er digitaliseret løbende igennem de senere år og gøres nu tilgængeligt for alle på Dataforsyningen via webapplikationen ”Historiske Kort”.

Kort af høj kvalitet

De mange historiske kort dækker over både nuværende og tidligere danske områder. Der er tale om kort, som generelt har en meget høj kvalitet, og særligt nogle af de ældre kort, som blev tegnet i hånden, er meget flotte. Der er ikke tale om komplette kortværk, så der kan have eksisteret versioner af kort, som ikke kan findes.

De ældre flyfotos stammer fra årene 1930-1957 og dækker primært Danmark og Grønland.

Et gammel arkiv på digital form

På ’Historiske Kort’ kan du se alle de mange kort og fotos, og du kan også downloade eller printe dem.

Der er knyttet metadata, som fx område og målestok, til alle kort og flyfotos, så man kan søge efter specifikke kort, men da der er tale om et gammelt arkiv, så kan der være fejl og uoverensstemmelser i måden, som data er beskrevet på gennem tiden.

Ligeledes er ’Historiske Kort’ en 1. udgave, så der kan være funktionelle fejl. Det har dog været prioriteret at kort og flyfotos hurtigt blev stillet tilgængeligt med de fejl, der så måtte være. Af samme grund virker denne 1. udgave endnu ikke til mobile enheder.   

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent