Ny indgang til offentlige data skal gøre det nemmere for brugerne

19-06-2020

I dag lanceres Dataforsyningen, som er en ny adgang til offentlige data, som gør det nemmere for brugerne at finde og bruge en lang række populære offentlige data

I Danmark stiller vi en masse offentlige data frit til rådighed for myndigheder, virksomheder og private. Det gør vi, fordi det skaber vækst og værdi i samfundet, når vi bruger data.

Det kræver dog, at det er nemt at finde og bruge offentlige data. Derfor lancerer Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) i dag Dataforsyningen:

”Vi skal sikre, at offentlige data er let forståelige og tilgængelige for både offentlige og private. Derfor lancerer vi nu Dataforsyningen, som er vores bud på en enkel og intuitiv indgang til data og informationer om vores land,” siger vicedirektør i SDFE, Stine Leth Rasmussen.

Udvikles sammen med brugerne

For at sikre maksimal fokus på brugervenlighed udvikles Dataforsyningen sammen med brugerne.

Det betyder, at den udgave af Dataforsyningen, som lanceres i dag ikke er et færdigt produkt, men en første version, der løbende vil blive bygget videre på. Ekstra funktionalitet, information og muligheder vil løbende blive tilføjet i dialog med brugerne.

Fra 12. juni er der adgang til udvalgte webservices: Natur- og friluftskortet, Forvaltning og Sagsbehandlingskortet samt en række webservices fra den hydrologiske højdemodel og INSPIRE - harmoniserede geodata der kan bruges sømløst på tværs af EU. I løbet af efteråret åbnes for yderligere webservices, der henter data fra både Datafordeleren og Kortforsyningen.

Der vil løbende blive afholdt brugertest, som skal godkende ny funktionalitet, før den kan lanceres på Dataforsyningen. På nuværende tidspunkt har mere end 17.000 brugere fra Kortforsyningen sagt ja til at deltage i brugertest.

Det er meningen, at Dataforsyningen på sigt skal afløse Kortforsyningens nuværende hjemmesider. Dermed bliver det nemmere for brugerne at overskue og kombinere forskellige data. 

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent

Hvad er Dataforsyningen?

Dataforsyningen er en fleksibel måde at tilgå data og viden om data på. Dataforsyningen tilbyder let adgang til at fremfinde, få information om og anvende data og løsninger på tværs af et stort dataudbud.

  • Webservices og API´er
  • Fil-download
  • Visning på kort
  • Webapplikationer
  • Produktbeskrivelser
  • Cases
  • Vejledninger
  • Dokumentation
  • Support

Dataforsyningen skal opfylde mange forskellige brugerbehov, fra den hurtige adgang til produkter over eksempler på hvordan data kan skabe værdi, til let og overskuelig adgang til API´er og implementeringsvejledninger.  

Du kan allerede nu hente udvalgte webservices på https://dataforsyningen.dk/

Og du kan læse mere og deltage i brugertest her: https://kortforsyningen.dk/dataforsyningen