Nøjagtig positionering kan give værdifulde hjælpemidler til svagtseende

08-11-2019

En digital blindestok der kan hjælpe svagtseende sikkert gennem byrummet kan blive et de konkrete produkter, som TAPAS-testplatformen kaster af sig

Svagtseende person med førerhund

I denne uge afholdt Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og DTU den første af to TAPAS Challenges, som fandt sted på DTU Skylab. Formålet er, at studerende kan komme med gode ideer til, hvordan man konkret kan bruge den nøjagtige positionering, som TAPAS-testplatformen tilbyder.

Blandt de deltagende studerende kom teamet CaneX med den idé, som bedst faldt i juryens smag, og dermed vandt de "udfordringen". Ideen er en blindestok, der er udformet som et håndholdt digitalt redskab, som på basis en nøjagtig positionering og et avanceret kamera kan guide en svagtseende bruger sikkert gennem byen.

Kan også fungere som vejviser

Brugeren får en påvirkning i håndfladen, der angiver om brugeren skal dreje til højre, venstre eller standse. Der er også mulighed for at kommunikere med blindestokken, så brugeren kan bede om at blive guidet til en bestemt adresse, samtidig med at den altså sørger for at undgå eventuelle forhindringer. De data, som stokken har indsamlet, bliver løbende brugt til at forbedre brugeroplevelsen for alle brugere.

Endelig indeholder den digitale blinde stok også en udtrækkelig stok, så brugeren kan benytte den som konventionel blindestok.

De fire studerende bag CaneX skal nu indgå i et træningsprogram på DTU, hvor man arbejde på at føre gode ideer, der bruger rumteknologi som satellitpositionering, ud i livet. Derudover har Dansk Blindesamfund vist interesse for produktet.

Flere ideer på vej

Den anden af de to TAPAS Challenges finder sted på Aarhus Universitets Incuba d. 22.-23. november. Her vil Aarhus Kommune fremlægge et idekatalog med mulige anvendelser af TAPAS, som de deltagende kan byde ind på med gode ideer.

Arrangementet er åbent for alle. Man kan tilmelde sig her.

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent

Hvad er TAPAS?

TAPAS er SDFE’s forsknings- og udviklingsplatform for nøjagtig positionering.

Det er et samarbejde mellem SDFE, DTU Space og Aarhus Kommune.

Den nøjagtige position er et nøgleelement for fremtidige teknologier, som i stor grad vil komme til at præge vores samfund og byer. Herunder selvkørende biler, droner, IoT (Internet of Things) og smart city-tankegangen.

Med TAPAS kan man teste i et rigtigt levende bymiljø og tilmed opnå en position på 1cm3.

Læs mere om TAPAS

Hvad er TAPAS Challenge?

TAPAS Challenge handler om idé- og konceptudvikling for, hvordan nøjagtig positioneringsdata fra TAPAS kan bidrage til at løse samfundsproblematikker som klimaforandringer og forurening, aldrende befolkning og begrænsede ressourcer.

Den første challenge fandt sted på DTU Skylab i regi af DTU’s Oi-X Green Mobility Challenge

Den anden challenge, TAPAS Hackaton, afholdes d. 22.-23. november på Aarhus Universitet i samarbejde med blandt andre Aarhus Kommune.