Nye luftfotos: Sådan så Danmark ud for 20 år siden

20-08-2019

Hvis du har glemt, hvordan Danmark så ud for 20 år siden, så giver en række nye luftfotos dig nu muligheden at tage en tur ned ad memory lane

Rådhuspladsen i 1999

I 1999 var hverken Øresundsforbindelsen eller Silkeborg-motorvejen bygget. Til gengæld stod verdens mest omtalte busterminal stadig intakt på Rådhuspladsen i København.

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) har frikøbt en række luftfotos, som viser, hvordan Danmark så ud fra oven i henholdsvis 1999, 2002, 2005 og 2008, og dem kan du nu se på SDFE’s kortviser, hvor du kan sammenligne landskabet med helt opdaterede luftfotos fra 2019. De historiske luftfotos kan også ses i eget GIS via Kortforsyningens WMS-service.

Ældre luftfotos på vej

Fotoene er produceret af private virksomheder, men SDFE har nu købt rettighederne, så de kan udstilles som frie data. Udover at tjene som sjove tilbageblik på en svunden tid, så kan fotoene bruges i forskellige forvaltningsmæssige sammenhænge til at dokumentere landskabets udvikling over tid.

I slutningen af 90’erne begyndte man for første gange at fotografere hele Danmark med fly hvert år. Derfor starter serierne i 1999.

SDFE ligger også inde med ældre luftfotos helt tilbage fra 1930’erne. Disse luftfotos, som dog ikke er landsdækkende, vil også blive gjort tilgængelige på et senere tidspunkt.   

SDFE-kortviser

På vores kortviser kan du se en lang række af vores datasæt, og du kan lægge de enkelte datasæt oven på hinanden, så du kan se adresse, højdemeter, stednavne og meget mere.

Kontakt

René Thunø
Presse- og kommunikationskonsulent

Hvorfor laver vi luftfotos?

Hvert år får Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering indsamlet et landsdækkende sæt af luftfotos i samarbejde med kommunerne, som en del af GeoDanmark-samarbejdet.

Ortofotos, som luftfotoene egentlig hedder, når vi har gjort dem ensartede og helt præcise, så man kan bruge dem til at måle afstande i, bliver brugt i mange sammenhænge.

I SDFE bruger vi dem selv til at lave forskellige former for landkort, og ude i kommunerne bruges luftfotos blandt mange andre ting i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner og til behandling af byggesager.

GeoDanmarks ortofotos er frie data. Det vil sige, at de er gratis at benytte for alle – både offentlige og private aktører, og man kan bruge dem til, hvad man vil.